54 procent Serviërs tegen uitlevering Karadzic

De meerderheid van de Serviërs is volgens een rondvraag gekant tegen de uitlevering van de maandag in Belgrado gearresteerde ex-leider van de Bosnische Serviërs Radovan Karadzic aan het het ICTY, het Joegoslaviëtribunaal van de Verenigde Naties in den Haag.

Bij een opiniepeiling in Belgrado vrijdag hebben 54 procent van de Serviërs zich tegen een uitlevering aan de VN-rechtbank uitgesproken, 43 procent was voor. Tweeënveertigprocent van de ongeveer duizend bevraagden zien Karadzic noch als oorlogsmisdadiger, noch als held, blijkt uit de rondvraag van het Strategic Marketing Institute uit Belgrado.

Voor een derde van de bevolking is hij een nationale held, maar 17 procent ziet hem als oorlogsmisdadiger. Een grote meerderheid van 86 procent ziet het VN-tribunaal als "bevooroordeeld" en "anti-Servisch". Toch wil 70 procent een samenwerking met het tribunaal.

De extreem-nationalistische aanhangers van Karadzic hebben aangekondigd dat er dinsdag in Belgrado een grote manifestatie tegen de uitlevering zal plaatsvinden. Svetozar Vujacic, de advocaat van Karadzic, wil vrijdag nog verzet aantekenen tegen de uitlevering van zijn cliënt. Er wordt verwacht dat de rechtbank het protest afwijst.

Ondertussen hebben een aantal Servische politici doodsbedreigingen gekregen wegens de arrestatie van Karadzic. (SVR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud