Aanwezigheid van water op Mars bevestigd

De Phoenix Mars Lander heeft bevestigd dat er wel degelijk water op de Rode Planeet is, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA laten weten. De missie van de robot is bovendien verlengd.

"We hadden reeds aanwijzigingen van waterijs", aldus William Boynton van de Universiteit van Arizona. "Het is nu evenwel de eerste keer dat Mars-water is aangeraakt en geproefd." De Phoenix had ook reeds met zekerheid ijs gevonden.

Dat het wel degelijk om waterijs ging, bleek dankzij een labo-oven op de sonde die op 26 mei op onze buurplaneet is geland. Het instrument verhit stalen die door de robotarm van de bodem van Mars worden genomen.

De wetenschappers willen nu uitmaken of het gevonden waterijs leven mogelijk kan maken en of er op de landingsplaats, op de noordelijke pool van Mars, materialen zijn die eveneens bouwstenen zijn voor leven.

Aangezien de robot in uitstekende staat is en de vooruitzichten voor de energievoorziening goed zijn, heeft de NASA ook beslist de missie te verlengen. In plaats van eind augustus af te lopen, komen er nog eens vijf weken bij. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud