Aardbeving Haïti: president Préval overleefde aardbeving, nog heel wat vermisten

De Haïtiaanse president René Preval heeft de krachtige aardbeving, die de hoofdstad Port-au-Prince hevig toetakelde en het presidentiële paleis deed instorten, woensdag overleefd. Dat heeft de ambassadeur van Haïti in Mexico bevestigd.

Volgens ambassadeur Robert Manuel zijn heel wat publieke gebouwen ingestort en is het nationale paleis, waar het presidentschap zetelt, ernstig beschadigd.

"Wat ik kan bevestigen is dat president René Préval en zijn echtgenote de aardbeving overleefd hebben", zei de ambassadeur tijdens een persconferentie. "De situatie is bijzonder ernstig, zeker in de grote wijken." Hoeveel slachtoffers er precies vielen wist Manuel niet.

Heel wat VN-medewerkers zijn nog vermist in Haïti. Het hoofdgebouw van de VN-stabilisatiemissie werd er vernield. Alain Leroy, hoofd van de vredeshandhavingsmissie van de VN, heeft momenteel geen zicht op slachtoffers. Troepen van de missie proberen mensen van onder het puin te halen, maar volgens Leroy kon nog niemand gered worden. Langs de wegen zouden volgens persagentschap AFP talrijke lichamen liggen.

Ook vele studenten van de privé-universiteit in Port-au-Prince zaten geblokkeerd onder het puin. Al enkele personen zouden bevrijd zijn en er is sprake van heel wat gewonden.

Ondertussen is er al melding van plunderingen in een supermarkt in het noorden van de hoofdstad Port-au-Prince. In de straten van de stad dwalen ook heel wat mensen rond die hun soms volledig verwoeste huizen achtergelaten hebben.

Rond 17.00 uur lokale tijd (23.00 uur Belgische tijd) werd Haïti dinsdagavond opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van zeven op de schaal van Richter. (MDP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud