Abbas benadrukt de wil tot vrede op partijcongres van Fatah

Bij de opening van het eerste partijcongres van Fatah in 20 jaar heeft de Palestijnse president Mahmoud Abbas het streven naar een omvattende vredesregeling met Israël bekrachtigd. Tegelijkertijd benadrukte de 74-jarige politicus dinsdag tijdens een twee uur durende toespraak voor ruim 2.000 afgevaardigden het "recht op verzet" tegen de Israëlische bezetting.

"De keuze voor vrede betekent niet dat we lijdzaam zullen toezien op destructieve overtredingen van het vredesproces", zei hij met het oog op de politiek van de rechtse regering van Benjamin Netanyahu. Tijdens het driedaags partijcongres in Bethlehem zal Fatah een nieuw bestuur kiezen en een nieuw programma afspreken.

Abbas viel tijdens zijn toespraak fel uit naar het bestuur van de rivaliserende Hamas-organisatie. "We zullen duistere figuren niet toelaten de weg verder te bewandelen die de vernieting van de Palestijnse zaak beoogt", zei Abbas. Men blijft zich echter verder inspannen om een succesvolle dialoog over een nationale verzoening tot stand te brengen, benadrukte hij. Hamas had eerder een 300-tal afgevaardigden van Fatah, die aan het partijcongres op de Westelijke Jordaanoever wilden deelnemen, verboden te vertrekken uit de Gazastrook. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud