Abbas roept op tot volledige stopzetting Israëlische kolonisatie

De Palestijnse president Mahmud Abbas heeft maandag bij het begin van een internationale donorconferentie in Parijs opgeroepen tot een volledige stopzetting van de Israëlische kolonisatie. De Franse president Nicolas Sarkozy stelt de oprichting voor van een internationale gewapende macht.

Abbas riep op tot "een volledige stopzetting, zonder uitzondering van alle activiteiten van kolonisatie in de Palestijnse gebieden". Het ontwikkelingsprogramma van de VN (UNDP) waarschuwde maandag voor de instorting van de private sector in de Gazastrook indien de Israëlische bezetting over het door Hamas gecontroleerde gebied niet vlug wordt stopgezet.

"Frankrijk stelt, gezien het geschikte moment en de huidige omstandigheden, de oprichting van een internationale macht voor om de vrede voor de Palestijnse bevolking te bewerkstelligen", zei Sarkozy. "De conferentie in Parijs moet bijdragen een de progressieve totstandkoming van een moderne staat".

Hamas, dat sinds juni 2007 de Gazastrook controleert, verwerpt het idee van een internationale macht.

Abbas vroeg op de conferentie om snelle financiële hulp om een "catastrofe" in de Palestijnse gebieden te vermijden. De Palestijne Autoriteit vraagt 5,6 miljard dollar om een ambitieus driejarenplan (2008-2010) in het werk te stellen. (SVR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud