Acht verdachten van moord tijdens rellen in Engeland vrijgesproken

Bijna een jaar na de deels bloedige rellen in verschillende Engelse steden zijn acht mannen van de beschuldiging van drievoudige moord vrijgesproken. Een jury van gezworenen in Birmingham achtte de acht wegens moord aangeklaagde mannen niet schuldig.

Begin augustus 2011 werden de drie slachtoffers tijdens rellen in Birmingham letterlijk door een auto neergemaaid, toen ze voor een kleine winkel stonden en die tegen de relschoppers wilden beschermen. In totaal waren er drie voertuigen met acht inzittenden bij betrokken.

De aangeklaagden hadden voor de rechtbank gezegd dat het om een ongeval ging. "Ik zou zoiets nooit doen", zei een van hen voor de rechtbank. Rechter Julian Flaux riep na het verdict van de jury op tot kalmte in de stad. "Hoe men het ook draait of keert, dit is een vreselijke zaak, een tragisch en zinloos verlies van drie jonge mensen", zei hij.

Ook de vader van een van de slachtoffers riep op tot kalmte om mogelijke wraakacties te voorkomen, net zoals hij dat al een jaar geleden had gedaan onmiddellijk na de dood van zijn 21-jarige zoon. Toen al werd hij publiekelijk tot held verklaard, omdat hij met zijn oproep mogelijke nieuwe rellen in Birmingham had verhinderd.

De ongeregeldheden van 6 tot 10 augustus 2011 waren begonnen in de Londense wijk Tottenham. Van daaruit breidden de brandstichtingen en plunderingen zich razendsnel uit naar andere wijken van Londen en verschillende steden in Engeland. Minstens vijf mensen kwamen om, de materiële schade liep in de honderden miljoenen pond. Duizenden verdachten werden opgepakt en voor misdrijven als diefstal en inbraak veroordeeld, onder hen ook elfjarige kinderen. (DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud