Achthonderd mensen geëvacueerd uit dorpen in provincie Groningen

In de Nederlandse provincie Groningen (noorden) worden in de dorpen Woltersum, Wittewierum en delen van Ten Boer en Ten Post ongeveer 800 inwoners verplicht geëvacueerd. Dat werd beslist door het Regionaal Beleidsteam, dat verantwoordelijk is voor de bestrijding van rampen. De reden voor de ontruiming is een dreigende breuk van een dijk van het Eemskanaal.

In de nacht van donderdag op vrijdag lekte water door de dijk heen. De dijk is verzwakt over een lengte van zo'n 400 meter. Tientallen inwoners en militairen hebben al zandzakken gelegd.

"De dijk zou het kunnen begeven, waardoor een gebied van enkele honderden hectaren binnen enkele uren onder water kan komen te staan", klinkt het bij het beleidsteam.

De mobiele eenheid en militairen zijn het dorp ingegaan om mensen uit hun huizen te halen. Bewoners hebben een half uur de tijd om de meest noodzakelijke spullen te pakken. De eerste zorg ligt bij Woltersum zelf, dat vlak aan het kanaal ligt. Daarna komen de verderop gelegen gemeenten Wittewierum en delen van Ten Boer en Ten Post aan de beurt.

De betrokken inwoners wordt gevraagd om naar familie of vrienden te gaan. Als dat niet mogelijk is, is er opvang geregeld in een sporthal in Ten Boer en een sportcentrum in Groningen. De eerste geëvacueerde bewoners van Woltersum hebben zich intussen aangemeld in de sporthal.

De waterstanden in de regio kunnen oplopen tot 1,5 meter. De kans dat het effectief zo ver komt is volgens het beleidsteam klein, "maar de gevolgen kunnen erg groot zijn". (MVL)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud