Afghanistan: 2009 was meest dodelijke jaar voor burgers in acht jaar

Het aantal burgerdoden in Afghanistan is in 2009 met 14 procent toegenomen. Met meer dan 2.400 gedode burgers is 2009 het dodelijkste jaar in acht jaar oorlog tegen de taliban, besluit de VN woensdag in een rapport. De rebellen zouden volgens de VN verantwoordelijk zijn voor dan twee derde van de slachtoffers.

Driemaal meer burgers zijn omgekomen in aanvallen van islamistische rebellen dan tijdens operaties van de internationale en Afghaanse troepenmachten. Dat blijkt uit het rapport van Unama, de VN-missie in Afghanistan, dat woensdag in Kaboel bekendgemaakt werd.

"Het jaar 2009 was het ergste jaar voor de burgers die af te rekenen krijgen met dit gewapend conflict. De VN-missie in Afghanistan heeft het grootste aantal burgerslachtoffers geregistreerd sinds de val van het talibanregime in 2001", aldus Unama.

Volgens het rapport lieten 2.412 burgers het leven tussen 1 januari en 31 december vorig jaar. Dat is een stijging van 14 procent in vergelijking met 2008, toen er 2.118 burgerslachtoffers gedood werden. In 2008 werd er al een forse stijging genoteerd van veertig procent meer burgerslachtoffers dan het jaar voordien.

(AVB)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud