Afrikaanse Unie schorst Mauritanië na staatsgreep

De Afrikaanse Unie (AU) heeft aangekondigd dat ze Mauritanië gaat schorsen, "totdat het land opnieuw een grondwettelijke regering heeft". Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken van Tanzania, dat het voorzitterschap van de AU waarneemt. In Mauritanië vond woensdag een staatsgreep plaats.

"De staatsgreep is een zware tegenslag voor de Mauritaniërs omdat men het volk het fundamentele recht heeft afgenomen om vrij zijn leiders te kiezen", verklaarde de Tanzaniaanse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Membe in een persbericht.

"De Afrikaanse Unie gaat Mauritanië schorsen (als lid van de organisatie) totdat het land opnieuw een grondwettelijke regering heeft", voegde Membe eraan toe. Membe is de voorzitter van de raad van ministers van de AU.

De Mauritaanse president Sidi Ould Cheikh Abdallahi werd woensdag opgepakt tijdens een staatsgreep die geleid werd door de chef van de presidentiële garde, generaal Mohamed Ould Abdel Aziz, die pas zijn functie had moeten neerleggen. De generaal staat sindsdien aan het hoofd van een "Hoge Raad van de Staat", die bestaat uit elf militairen.

De staatsgreep kwam er minder dan anderhalf jaar na de presidentsverkiezingen van begin 2007. (SVR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud