Aids-conferentie afgelopen - financiering blijft grootste uitdaging vormen

Aan het eind van de negentiende internationale conferentie over aids in Washington, hebben verschillende politici, hulporganisaties en beroemdheden opgeroepen om dringende nieuwe inspanningen te leveren in de strijd tegen de ziekte. De financiering van de strijd tegen aids blijft de internationale gemeenschap immers voor problemen stellen.

Het optimisme over de medische vooruitgang die geboekt wordt in de strijd tegen de aandoening die wereldwijd 34 miljoen mensen treft, wordt serieus getemperd door vraagtekens over de financiering. Heel wat landen hebben momenteel vooral de handen vol met het aanpakken van de economische en financiële crisis.

"De internationale financiering van het wetenschappelijk onderzoek naar aids en hiv kijkt aan tegen tekorten, in een tijd van economische terugval en bezorgdheid over de transparantie", zei de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton in een toespraak tijdens de slotceremonie.

Clinton, die een stichting heeft die betrokken is in de strijd tegen aids, riep op tot meer efficiëntie. "Sommige internationale deskundigen krijgen tot 600 dollar per dag. Met datzelfde geld kunnen drie mensen een jaar lang behandeld worden."

"Ik geloof dat de regeringen zelfs in deze moeilijke tijden bereid zijn om meer inspanningen te leveren, als we aantonen dat we onze impact maximaliseren", luidde het nog. "Als we resultaten blijven afleveren, zal het geld er zijn."

Clinton pleitte er ook voor om de strijd tegen aids te baseren op wetenschappelijke - en niet op politieke - overwegingen.

Tijdens de internationale conferentie over aids, die vrijdag (lokale tijd) afliep, hebben ongeveer 25.000 mensen uit meer dan 180 landen zes dagen lang overlegd over de aanpak van de ziekte.

(TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud