Akkoord over terugtrekking troepen uit Irak voor eind 2011

De VS en Irak zijn het eens geraakt over een akkoord dat een einde maakt aan de aanwezigheid van buitenlandse troepen in Irak na 2011, zo heeft de Iraakse premier Noeri al-Maliki maandag bekendgemaakt. Het akkoord werd lekte vorige week al uit, maar werd nu pas officieel bevestigd.

"Beide partijen zijn overeengekomen dat er zich na 2011 geen enkele buitenlandse soldaat meer in Irak zal bevinden", bevestigde Maliki in een persmededeling. Maar deze onderhandelingen over het zogenaamde SOFA-akkoord (Status of Forces Agreement) zijn nog niet helemaal afgerond, aldus de Iraakse eerste minister. Er zouden nog enkele "fundamentele meningsverschillen bestaan over bepaalde punten". In de Verenigde Staten bevestigt de woordvoerder van het Witte Huis dat de gesprekken verdergezet worden. "We hebben nog steeds geen definitief akkoord", aldus Tony Fratto vanuit Crawford, Texas, waar president George Bush momenteel op zijn privéranch verblijft.

Volgens eerste minister Maliki zal zijn regering niets achter gesloten deuren bekokstoven met de Amerikanen. "De voorwaarden van het akkoord zullen aan iedereen bekendgemaakt worden en de tekst zal voor het parlement gebracht worden", zei hij. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud