Akkoord over vluchtelingencorridor in Zuid-Ossetië

Rusland en Georgië zijn zondag akkoord gegaan om twee humanitaire corridors te openen in Zuid-Ossetië waarlangs gewonden en vluchtelingen veilig zouden kunnen worden geëvacueerd. Dat maakte het Russische agentschap RIA-Novosti bekend, op basis van een commandant van het Russische leger.

Intussen duren de gevechten tussen beide partijen nog steeds voort. Georgië had zondagochtend laten weten dat het zich nagenoeg helemaal uit Zuid-Ossetië heeft teruggetrokken, maar dat lijkt niet het signaal voor Moskou om de wapens neer te leggen. Het Russisch leger heeft de hoofdstad van Zuid-Ossetië, Tschinvali, zondag helemaal onder controle.

Rusland zou volgens Tbilisi daarnaast 15 steden in Georgië bombarderen. "We hebben met een totale Russische agressie en invasie te maken, in de lucht en over zee", aldus Alexander Lomaja, de secretaris van de nationale veiligheidsraad van Georgië. Eerder waren er al berichten over aanvallen op Zugdidi in het westen van het land.

Ook de internationale gemeenschap bemoeit zich met het conflict. Oekraïne dreigt er nu mee om de Russische vloot, die een havenblokkade tegen Georgië heeft ingelegd, te verhinderen naar de haven van Sebastopol terug te keren. Die haven wordt door het Russisch leger gebruikt om hun oorlogsboten te stallen. (SVR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud