"Ambassadeur" FARC voor Europa nabij Madrid gearresteerd

De Spaanse politie heeft zaterdag een 57 jaar oude vrouw nabij Madrid, in San Lorenzo de El Escorial, gearresteerd die nauwe banden heeft met de Colombiaanse marxistische guerrillabeweging Farc. Zondag gaf de politie meer uitleg. De vrouw heeft gediend als "ambassadeur" van de Farc in Europa, luidde het.

De vrouw stond onder het directe bevel van Raul Reyes, een van de bevelhebbers van de Farc, aldus de politie. Reyes kwam in maart om het leven in Colombia's buurland Ecuador na een omstreden aanval van het Colombiaanse leger op een kamp in de grensstreek.

De vrouw zal aangeklaagd worden voor lidmaatschap van een illegale terroristische groepering. Ze was een fondsenwerver van de beweging; ze begeleidde Farc-leden in Europa en verspreidde ook propaganda. Zondag zal ze voor de rechter verschijnen.

De Colombiaanse president Alvaro Uribe bedankte Spanje reeds voor de arrestatie die een dag volgde na een ontmoeting in de Colombiaanse hoofdstad Bogota tussen beide regeringen waarbij ze een nauwere samenwerking in de strijd tegen het terrorisme aankondigden. Tijdens die vergadering werd een band tussen de Farc en de Baskische separatisten van de ETA niet uitgesloten. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud