Amerika schrapt Noord-Korea van lijst schurkenstaten

Noord-Korea heeft zich volgens de Amerikaanse regering bereid verklaard tot een strikte controle van zijn kerninstallaties. Als tegenprestatie schrapt de VS het land van de lijst met schurkenstaten. Dat deelde de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Sean McCormack, zaterdag in Washington mee.

Volgens McCormack kregen de Verenigde Staten in de door de Amerikaanse onderminister Christopher Hill bereikte overeenkomst "alles, wat we wilden". Bijgevolg zal Noord-Korea inspecteurs van het Internationaal Atoomagentschap IAEA toegang verlenen tot zijn installaties. Ook het nemen van monsters en het inkijken van documenten zal worden toegelaten, net als gesprekken met Noord-Koreaanse atoomexperts. Tegelijkertijd zal Noord-Korea de onderbroken sluiting van zijn atoominstallaties voortzetten.

Donderdag nog had Noord-Korea het IAEA ervan op de hoogte gebracht dat er geen inspecteurs meer toegelaten zouden worden op de site van het atoomcentrum Yongbyon. Noord-Korea had al aanzienlijke delen van zijn installaties onbruikbaar gemaakt, maar daarna waren de nucleaire onderhandelingen weer vastgelopen wegens de omstreden controlekwestie. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud