Amerikaans Congres keurt plan-Paulson goed

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vrijdag het herziene reddingsplan van 700 miljard dollar voor de financiële sector goedgekeurd. Dat gebeurde met 263 stemmen voor, en 171 tegen. Het Huis had maandag een eerste ontwerp van het plan nog verworpen.

Dat ontwerp stuitte toen hoofdzakelijk op tegenstand van conservatieve parlementariërs. De Senaat trok daarna het initiatief naar zich toe, en er werden enkele maatregelen toegevoegd om aarzelende afgevaardigden alsnog over de streep te trekken. De Senaat keurde de tekst woensdag goed.

Het oorspronkelijk door de Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson en voorzitter van de Federal Reserve Ben Bernanke voorgelegde reddingsplan bepaalt dat de Amerikaanse staat slechte kredieten van in nood geraakte banken afkoopt, voor een bedrag van tot 700 miljard dollar. Tot de toevoegingen van de Senaat behoren belastingsverminderingen, die vooral de middenstand en de kleine ondernemingen ten goede moeten komen.

Nu ook het Huis van Afgevaardigden het plan heeft goedgekeurd, kan president George W. Bush er zijn handtekening onder zetten. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud