Amerikaans Hooggerechtshof buigt zich over patenteren van DNA

Kan een brevet ontleend worden voor het DNA of, met andere woorden, is desoxyribonucleïnezuur een natuurlijk product of een wetenschappelijke ontdekking? Over die - niet onbelangrijke - vraag buigt zich sinds maandag het Supreme Court. De hoogste federale rechterlijke instantie in de VS moet zich uitspreken in twee gedingen, die betrekking hebben op de genen gelieerd aan eierstok- en borstkanker.

Tijdens de eerste zitting, die iets meer dan een uur duurde, gaven de negen "wijzen" blijk van weinig zin om snel de knoop door te hakken. Hun vonnis zal allicht belangrijke gevolgen hebben voor de sectoren biotechnologie en genetisch onderzoek.

In de zaak staan de Vereniging van Moleculaire Pathologie en het bedrijf Myriad Genetics lijnrecht tegenover elkaar. Myriad besliste twee genen te patenteren die het mogelijk maken eierstok- en borstkanker te identifiëren. Dat wordt aangevochten door de Association for Molecular Pathology, bijgestaan door wetenschappers, artsen en kankerpatiënten. "Gewoon een extract maken van een natuurlijk product, is onvoldoende. Aan producten die voortspruiten uit de natuur, kan geen brevet verleend worden", luidde het van de advocaat die de AMP vertegenwoordigt.

De advocaat van Myriad stelde dan weer dat die genen "menselijke constructies" zijn en niet met menselijke organen als de lever of de nieren vergeleken kunnen worden. Voor wie twijfelt: menselijke organen kunnen niet gepatenteerd worden. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud