Amerikaanse luchtmacht strijkt neer in Polen

De Verenigde Staten gaan in Polen een luchtmachtdetachement stationneren om de rotatie van jacht- en transportvliegtuigen te vergemakkelijken. Dat zegt het Pentagon woensdag, nadat VS-minister van Defensie Leon Panetta en zijn Poolse ambtgenoot Tomasz Siemoniak een gesprek hadden in Washington.

Het is wel nog onduidelijk hoeveel VS-militairen in Polen zullen gelegerd zijn. "Het detachement arriveert deze herfst", zei George Little, woordvoerder van het Pentagon. "Het moet de driemaandelijkse wissels van F-16's en C-130's ondersteunen vanaf 2013."

Volgens Little is het de eerste keer dat VS-militairen gestationeerd zullen zijn op Poolse bodem. "Dat maakt nauwere militaire samenwerking mogelijk tussen de twee landen."

Siemoniak sprak van een belangrijk symbool. "Het is een kleine stap, wat de grootte van de VS-troepen betreft, maar een die politiek en symbolisch wel belangrijk is."

Tijdens het gesprek hadden de ministers het ook over de Poolse bijdrage aan de internationale coalitie in Afghanistan, waar nu al ongeveer 2.500 Poolse soldaten gelegerd zijn, en over de deelname van Warschau aan het antirakettenschild van de Navo.

Polen en Roemeniƫ moeten elk tegen 2018 een basis hebben met afweerraketten. In Turkije komt er een radar. (JDH)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud