Amerikaanse luchtmacht test hypersonisch vliegtuig

De Amerikaanse luchtmacht heeft dinsdag een nieuwe testvlucht opgestart met een hypersonisch vliegtuig, dat tot zes keer de snelheid van het geluid kan halen. Dat heeft een woordvoerder van de US Air Force meegedeeld.

Het is de al derde testvlucht met de X-51A WaveRider, een experimenteel toestel dat werd gebouwd door het Amerikaanse Boeing. Het vliegtuig wordt WaveRider genoemd, omdat het de schokgolven die het zelf produceert, gebruikt om nog sneller te gaan.

De jet vertrok dinsdag om 10 uur lokale tijd van op de luchtmachtbasis Edwards in Californië, vastgemaakt aan de vleugel van een B-52-bommenwerper. Eens gelost, zou het toestel gedurende vijf minuten een snelheid van circa 7.000 kilometer per uur moeten halen. De testvlucht eindigt met een gecontroleerde crash in de oceaan.

De vorige testvluchten moesten door technische problemen voortijdig afgebroken worden.

De technologie zou op termijn gebruikt kunnen worden in de burgerluchtvaart, waarbij je theoretisch in een uur van New York naar Londen zou kunnen vliegen. Momenteel worden vooral militaire toepassingen bekeken, met name een wapensysteem waarmee doelen op verre afstand zeer snel getroffen zouden kunnen worden. (FUL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud