Amerikaanse studie bevestigt nut griepvaccin

Een antigriepvaccin dringt het risico op een ziekenhuisopname wegens een longontsteking of griep met zevenentwintig procent terug. Het vermindert bij 65-plussers het risico op overlijden met de helft. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Minnesota.

Dokter Kristin Nichol en haar collega's volgden 713.872 mensen gedurende tien griepseizoenen in de VS.

Andere studies hadden onlangs de efficiëntie van het griepvaccin betwijfeld. "The Lancet for Infectious Diseases" publiceerde een rapport waarin de huidige methodes en efficiëntie van het jaarlijkse griepvaccin voor ouderen wordt bekritiseerd. Het vaccin kan volgens critici leiden tot een mogelijke verstoring van het evenwicht.

Kristin Nichol heeft die kritiek nauwkeurig bestudeerd. Ze kwam toch tot de conclusie dat er een duidelijk verband is tussen de jaarlijkse vaccinatie en een afgenomen risico op hospitalisatie en voor ouderen op overlijden.

De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt aan om 75 procent van de 65-plussers te vaccineren tegen griep. Dat streefdoel zou tegen 2010 moeten bereikt zijn. Uit een recente studie blijkt dat sommige Europese landen nog niet aan een vaccinatie van 50 procent komen, nochtans het objectief voor 2006. (KWO)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud