Amputatie bij borstkanker vaak onnodig

Veel vrouwen die hun borst hebben laten afzetten vanwege borstkanker, hadden mogelijk net zo goed een operatie kunnen ondergaan waarbij alleen de tumor in de borst was weggehaald (borstbesparende operatie). Dat stelt het Nederlands Kanker Instituut - Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) vandaag op basis van een groot internationaal onderzoek dat 22 jaar duurde.

Het instituut onderzocht duizenden gevallen van borstkanker, vooral in Europa, en concludeerde dat bij veel vrouwen hun borst werd afgezet terwijl deze gespaard had kunnen blijven. "Zowel de artsen als de vrouwen voelden zich niet altijd veilig bij een besparende operatie."

Ook nu zijn er nog behandelaars die uit veiligheidsoverwegingen voor amputatie kiezen, terwijl dat niet altijd nodig is.

Bij vrouwen jonger dan 35 jaar, met erfelijke borstkanker of met kanker die zich in de borst heeft verspreid is een besparende operatie overigens niet mogelijk. Het onderzoek wordt gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

(KME)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud