Anti-Poetinbetogers opgepakt in Moskou

In het centrum van Moskou is zaterdag een twintigtal personen opgepakt. Het gaat onder meer om de schrijver Edouard Limonov. De betrokkenen probeerden deel te nemen aan een niet-toegelaten betoging tegen premier Vladimir Poetin.

De bijeenkomst, georganiseerd door de opposant en controversieel schrijver Limonov, vond plaats in het centrum van de Russische hoofdstad. De politie verhinderde de actie door de manifestanten op te pakken toen ze de metro uitkwamen.

Behalve het vertrek van Poetin eisen de manifestanten ook de toepassing van artikel 31 van de Russische grondwet, dat vrijheid van vereniging garandeert. Ze komen daarom om de twee maanden op de 31ste van de maand samen.

Vladimir Poetin heeft af te rekenen met de zwaarste tegenstand sinds zijn aantreden in 2000, en dit op enkele maanden voor de presidentsverkiezingen waarvoor hij zich opnieuw kandidaat stelde. Op 24 december kwamen 70.000 à 100.000 Russen op de straat om het schrappen van de parlementsverkiezingen en een "Rusland zonder Poetin" te eisen. Ook op 10 december al bracht de oppositie tienduizenden betogers op de been, een uitzonderlijk gegeven in Rusland. (MUA)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud