Arbeidsactiviteit wordt voortgezet na overlijden partner (KUL)

Ondanks het ontvangen van een overlevingspensioen zetten de meeste mensen na het overlijden van hun partner hun arbeidspatroon voort. Slechts één op vijf stopt met werken en van wie voorheen niet werkte, cumuleert 5 procent zijn overlevingspensioen met een job.

Dat blijkt uit onderzoek door het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (KUL), waarvan de resultaten te lezen staan in Over.Werk, het tijdschrift van het Steunpunt Werk en Sociale Economie.

De onderzoekers baseerden zich op gegevens van 2002 uit het Datawarehouse Arbeidsmarkt en Sociale Bescherming over 5.655 personen wier man of vrouw dat jaar overleed. Hun situatie op dat ogenblik werd vergeleken met die van een jaar later. Centrale vraag was of het overlevingspensioen een deactiverend effect heeft op de arbeidsmarktparticipatie van de overlevende partners.

Negen op tien van de weduwnaars blijkt afstand te doen van zijn overlevingspensioen om te kunnen voortwerken. Bij de weduwen daarentegen is dat drie op tien. Het verschil is het gevolg van het feit dat weduwen veel vaker deeltijds werken en het inkomen hieruit mogen cumuleren met een overlevingspensioen. (SVR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud