Advertentie
Advertentie

ASEAN gaat strijd met protectionisme aan

De tien lidstaten van de ASEAN, de vereniging van Zuidoost-Aziatische landen, hebben op hun top in Thailand afgesproken geen protectionistische maatregelen toe te laten als redmiddel tegen de economische crisis. Daarnaast maakten de ASEAN-landen de afspraak om te onderzoeken of de creatie van een regionale vrijhandelszone, die er tegen 2015 moet komen, versneld kan worden afgerond. Dat bleek zondag na afloop van de top.

"We zullen doen wat we kunnen om te verhinderen dat een land via protectionistische maatregelen onder de crisis uit tracht te komen", verklaarde de Thaise eerste minister.

Wat de creatie van de Zuidoost-Aziatische vrijhandelszone betreft, werden enkel voornemens gemaakt, maar geen concrete afspraken. Vrijdag tekende de ASEAN wel al akkoorden met Australië en Nieuw-Zeeland.

De staats- en regeringsleiders bespraken op hun top ook de oprichting van een regionaal mensenrechteninstituut. Dat zou nog dit jaar van start moeten gaan en zou in de eerste plaats een voorlichtingsfunctie krijgen.

Tot de ASEAN behoren naast Thailand, Birma en Cambodja, ook Brunei, Indonesië, Laos, Maleisië, Singapore, Vietnam en de Filipijnen. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud