Australië "amerikaniseert" nu ook genetisch door spermadonorwet

Controversiële nieuwe reglementering van het spermadonorschap, meer bepaald het schrappen van de anonimiteit van de donor van de zwemmertjes, hebben de plaatselijke donoren dusdanig afgeschrikt dat de Australische vruchtbaarheidsklinieken zich voor hun zaadcellentoevoer naar de VS hebben gericht. Dat schrijft de krant Sunday Telegraph.

In de twaalf maanden sinds het van kracht worden van de nieuwe wet -die kinderen in staat moet stellen op hun achttiende de identiteit van hun biologische pa te achterhalen- is het aantal Aussie-donoren met negentig procent geslonken.

Volgens professor Michael Chapman, het hoofd van de grote vruchtbaarheidskliniek IVF Australia, telt het land nog amper vijftig donoren.

Behalve het opheffen van de anonimiteit stipuleert de nieuwe wetgeving ook dat elke donor nog slechts vijf gezinnen mag creëren en dat hij tussen de 21 en de 38 jaar oud moet zijn. Daardoor dreigt de autochtone spermatoevoer droog te vallen.

Australische fertiliteitsklinieken zijn dan maar begonnen om sperma uit de VS te importeren, waar de donoren zich minder zorgen maken over de nieuwe wetgeving, wetende dat door de verre fysieke afstand niet al te veel jongeren hun genetische afkomdst zullen willen traceren.

De nieuwe wetten hebben ook een onverwacht neveneffect: de opkomst van zelfhulp-maatregelen. Inspirerend voorbeeld is de schrijfster Louise Sloan, een Amerikaanse, die enige populariteit heeft verworven met haar gids voor het single-moederschap '(No Man? No Problem!) Knock Yourself Up'. (MAE)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud