Australiër ontwikkelt vaccin tegen huidkanker

Een Australische wetenschapper heeft een vaccin ontwikkeld tegen huidkanker dat vanaf volgend jaar getest zou kunnen worden op mensen. Dat schrijven Australische kranten zondag. Onderzoeker Ian Frazer ontdekte eerder al een vaccin tegen baarmoederhalskanker.

Frazer testte het vaccin tegen huidkanker al met succes op muizen, zo zegt hij in Sunday Telegraph. Volgend jaar wil hij het vaccin testen op mensen. De wetenschapper denkt dat over tien jaar een vaccin tegen huidkanker op de markt zal zijn.

Het vaccin zou toegediend kunnen worden aan kinderen tussen 10 en 12 jaar om te voorkomen dat de ziekte zich bij hen zou kunnen ontwikkelen. Jaarlijks sterven in Australië alleen al 1.600 mensen aan huidkanker en worden bijna 400.000 gevallen van huidkanker vastgesteld.

Ian Frazer is onderzoeker aan de universiteit van Queensland. Hij stelde eerder ook het vaccin tegen baarmoederhalskanker, Gardasil, op punt.

Een vaccin tegen huidkanker kan evenwel niet alle gevallen van huidkanker voorkomen, meent David Currow van Cancer Australia, een orgaan dat onderzoek naar kankervaccins steunt. "Het is zoals bij baarmoederhalskanker: het vaccin voorkomt 70% van de gevallen, maar niet de overige 30%", stelt hij in de krant. Hij benadrukt dat preventie nodig blijft. "De beste manier om het risico op huidkanker te verminderen is door zich niet te veel bloot te stellen aan de zon", luidt het nog. (SCS)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud