Australiërs evacueren zieke Amerikaanse wetenschapper van Antarctica

Een pauze in de Antarctische winter heeft een Australisch vliegtuig de kans geboden om op de ijzige landingsbaan van het Amerikaans wetenschappelijk McMurdo-station te landen om een zieke Amerikaanse wetenschapper te evacueren naar een hospitaal in Nieuw-Zeeland.

"De operatie verliep vlekkeloos en de patiënt bevindt zich nu in een ziekenhuis in Nieuw-Zeeland", zei woordvoerster Patty Lucas van de Australische Antarctische Divisie. Waaraan de patiënt leed, werd niet meegedeeld.

De Airbus A319 vertrok donderdag van Christchurch in Nieuw-Zeeland voor de vijf uur durende vlucht naar McMurdo. Het uit vijf leden bestaande Australische team vertrok na een uurtje met de patiënt. De Amerikaanse National Science Foundation zei op zijn website dat de niet geïdentificeerde wetenschapper "onmiddellijke medische hulp nodig had, die in McMurdo niet kon verstrekt worden".

McMurdo, een van de drie Amerikaanse bassissen op Antarctica, bevindt zich op de zuidelijke punt van Ross Island, 3.800 kilometer ten zuiden van Christchurch. (MARIANNE OKAL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud