Bali: akkoord om verder te onderhandelen

De wereldklimaatconferentie in Bali is zaterdag op een akkoord geëindigd om verder te onderhandelen over een nieuw klimaatsverdrag bij het aflopen van het protocol van Kyoto in 2012. De VS hebben hun verzet tegen een slotdocument opgegeven.

Na een uitputtende nachtelijke marathon en een melodramatische ontknoping heeft de conferentie onder auspiciën van de VN formeel een "stappenplan van Bali" aangenomen. Het voorziet erin dat onderhandelingen omtrent een vervolg op Kyoto zo snel mogelijk moeten starten en niet later dan april 2008. De eerste fase van de protocollen van Kyoto loopt af in 2012.

Aan het einde van de conferentie, die met een dag was verlengd, hebben de VS hun verzet tegen het bereiken van een akkoord opgegeven.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon had even tevoren de onderhandelaars van meer dan 180 landen opgeroepen om een overeenkomst te bereiken. "Eerlijk gezegd ben ik ontgoocheld over het gebrek aan vooruitgang", zei hij. "Maar er staat teveel op het spel. Het is tijd om te beslissen. U hebt de mogelijkheid om de wereld een positieve uitkomst van de conferentie te schenken". (LVK)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud