Ban Ki-Moon en Amnesty International teleurgesteld over uitblijven wapenhandelsverdrag

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de VN, reageert "ontgoocheld" op het mislukken van de onderhandelingen over een internationaal wapenhandelsverdrag. Ook Amnesty International is zaterdag teleurgesteld over het uitblijven van het verdrag.

De onderhandelingen in New York zijn vrijdagavond zonder concrete resultaten afgerond. De meer dan 190 deelnemende landen kwamen niet tot een consensus over een wapenhandelsverdrag en het dossier werd doorverwezen naar de Algemene Vergadering van de VN in oktober.

"Dit is een achteruitgang" na meerdere jaren van voorbereidend werk en vier weken van onderhandelingen, aldus Ban Ki-moon. "Maar dit betekent niet dat het verdrag wordt opgegeven", zegt de secretaris-generaal, want "de lidstaten hebben aanvaard om dit nobel objectief na te streven."

Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International laat via een mededeling weten teleurgesteld te zijn over de afloop van de onderhandelingen. Volgens de organisatie is het uitstel onder meer te wijten aan het gebrek aan leiderschap van China, Rusland en de VS.

"Met één persoon per minuut die sterft door gewapend geweld, is er een dwingende noodzaak voor machtige landen om het voortouw te nemen. President Obama heeft meer tijd gevraagd om tot een akkoord te komen. Maar hoeveel tijd wil hij nog?", zegt de secretaris-generaal van Amnesty International, Salil Shetty, in de mededeling.

Maar net als Ban Ki-moon, blijft de mensenrechtenorganisatie optimistisch over het verdere verloop. "Deze onderhandelingen waren een lakmoestest voor de wereldleiders. Enkelen zijn er niet in geslaagd de verwachtingen waar te maken en hebben in plaats daarvan gekozen voor politiek eigenbelang", luidt het. "Maar de meerderheid van de regeringen die voorstander zijn van een robuust wapenhandelsverdrag moet de druk aanhouden, zodat er later dit jaar een akkoord kan worden bereikt". (MUA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud