Barack Obama pleit voor sterke trans-Atlantische relaties

De Amerikaanse presidentskandidaat Barack Obama was zaterdag op bezoek bij de Britse premier Gordon Brown in Downing Street in Londen. Na de ontmoeting verdedigde Obama zijn recente tournee doorheen het Midden-Oosten en Europa. "Effectieve relaties met onze bondgenoten maken deel uit van het takenpakket van een president van de VS", luidde het achteraf op de persbabbel.

"Ik acht deze reis belangrijk, omdat ik overtuigd ben dat we thuis met problemen geconfronteerd worden die we zonder sterke partners in het buitenland niet efficiënt genoeg kunnen oplossen", aldus de Democratische presidentskandidaat. Obama herhaalde zijn standpunt over Afghanistan: er zijn meer troepen nodig en daarbij is de versterkte Europese militaire inbreng welkom.

Obama bestempelde de ontmoeting met Brown als "uitstekend". Samenwerking met Groot-Brittannië noemde hij cruciaal voor de klimaatproblematiek, terrorismebestrijding en de economie. Aan de nauwe band tussen de VS en Groot-Brittannië zal in de toekomst ook niets veranderen, deelde de senator uit Illinois nog mee.

Obama bedankte de Britten voor de militaire steun in Irak en Afghanistan, aldus de Britse omroep BBC. "Ik weet dat de troepen hier in Groot-Brittannië een zware prijs betaald hebben voor de oorlogen in Irak en Afghanistan. Ik denk dat het Amerikaanse volk dankbaar is voor de steun", luidde het. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud