Barcelona krijgt zetel Unie voor het Middellandse Zeegebied

De Spaanse havenstad Barcelona krijgt de zetel van de Unie voor het Middellandse Zeegebied. Dat zijn de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie en de landen van de Middellandse Zee in de nacht van maandag op dinsdag in Marseille overeengekomen. Het werd Barcelona, voor Tunis en Malta.

"Er is een algemene consensus voor Barcelona als hoofdzetel", aldus een Spaanse diplomatieke bron. Diezelfde bron wijst er op dat het nog niet officieel is.

Er werd ook overeengekomen dat de Arabische Liga in de toekomst zal deelnemen aan bijeenkomsten van de Unie voor het Middellandse Zeegebied. De secretaris-generaal van de Unie wordt iemand uit een van de zuidelijke landen. Bij de vijf of zes plaatsvervangers zullen telkens een Palestijn en een Israëli zijn. Wie kans maakt op die benoemingen, is momenteel nog niet duidelijk.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de meer dan 40 leden van de Europese Unie en de landen aan de Middellandse Zee zetten dinsdag hun gesprekken over de structuur en het project van de Unie van het Middellandse Zeegebied voort. De Unie werd afgelopen zomer in Parijs in het leven geroepen. Doel is het sinds 1995 bestaande Barcelona-proces voort te zetten, dat de samenwerking tussen de Europese Unie en de landen rond de Middellandse Zee moet verbeteren. (SIJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud