Barroso hoopt op vruchtbare samenwerking met nieuwe Poolse regering

Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso heeft er het volste vertrouwen in dat de nieuwe Poolse regering "een vruchtbare samenwerking" met de Commissie zal onderhouden. Dat heeft hij maandag gezegd in een reactie op de verkiezingsoverwinning van de liberale partij PO van Donald Tusk.

"Ik breng hulde aan het democratische proces in Polen. Ik feliciteer Donald Tusk met zijn electoraal succes. Ik wil het belang van de Poolse bijdrage tot de Europese Unie en de Europese overtuiging van het Poolse volk beklemtonen", verklaarde Barroso.

De woordvoerder van de Commissievoorzitter wilde zich niet uitlaten over de verwachte koerswijziging van de nieuwe regering. De uittredende regering van de conservatieve premier Jaroslav Kaczynski irriteerde de voorbije jaren verscheidene Europese partners met harde standpunten, onder meer over de organisatie van een Europese dag tegen de doodstraf en het nieuwe Europese verdrag. Van de partij van Tusk wordt gehoopt dat ze een meer constructieve houding zal aannemen in de Europese besluitvorming.

Zaruysz-Wolski, de voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement en de Europese spreekbuis van PO, kondigde in de nacht zondag op maandag aan dat de nieuwe regering het Europese charter van de grondrechten zal erkennen. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud