Advertentie
Advertentie

Barroso roept EU-lidstaten op Guantanamo-gevangenen op te vangen

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft de lidstaten van de Europese Unie opgeroepen om de nieuwe Amerikaanse regering steun te verlenen bij de sluiting van de militaire gevangenis van Guantanamo. "We moeten onze Amerikaanse vrienden helpen", zo verklaarde Barroso vrijdag in een gesprek met enkele journalisten.

"Elke lidstaat moet voor zichzelf beslissen, maar ik denk dat ze een inspanning kunnen leveren om deze situatie op te lossen", zo vertolkte Barroso zijn persoonlijke mening. Binnen de Europese Commissie is de kwestie nog niet aangekaart. Op aandringen van Portugal buigen de ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten zich maandag voor het eerst over de eventuele opvang van gevangenen uit Guantanamo. Het belooft een moeilijke discussie te worden. "Het is eerst en vooral het probleem van de Amerikanen, maar je kan niet jarenlang de sluiting van die gevangenissen eisen en vervolgens niets doen", zo luidde het vrijdag in diplomatieke kringen.

Tot dusver is Portugal het enige land dat expliciet heeft aangegeven dat het gevangenen uit Guantanamo wil opvangen. België neemt een afwachtende houding aan. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud