Barroso zet Duitsland onder druk voor akkoord over steun aan Griekenland

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, dringt erop aan dat Berlijn instemt met steunmaatregelen voor Griekenland. Dat blijkt uit een interview met de Duitse krant Handelsblatt, dat maandag verschijnt.

"Het is in het belang van Duitsland om de stabiliteit van de Europese monetaire unie te verzekeren. Ik ben er dus van overtuigd dat Duitsland een constructieve bijdrage zal leveren aan de oplossing van de huidige crisis", aldus Barroso in de economische krant.

De leiders van de eurozone moeten tijdens een EU-top in Brussel komende donderdag en vrijdag trachten de terughoudendheid van Duitsland te overwinnen om een hulpmechanisme voor Griekenland goed te keuren.

Vrijdag spoorde Barroso de EU-landen al aan om "zo snel mogelijk" te beslissen over "een instrument voor gecoördineerde bilaterale leningen".

"Ik ben me er perfect van bewust dat dit onderwerp extreem gevoelig ligt in de Duitse binnenlandse politiek", voegde Barroso er aan toe in Handelsblatt.

De EU moet echter het Griekse probleem "dringend oplossen, onafhankelijk van de politieke agenda's van de lidstaten", benadrukt hij, verwijzend naar de regionale stembusgang in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen op 9 mei. Die zou van cruciaal belang kunnen zijn voor de Duitse coalitie.

Barroso benadrukt ook dat er op dit moment geen sprake is van het uitsluiten van lidstaten die te laks zijn op budgettair vlak, zoals Duitsland suggereert.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel herhaalde zondag op de Duitse radio dat Griekenland officieel geen steun vraagt. (WAE)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud