België opnieuw voorzitter van VN-Veiligheidsraad in augustus

België neemt in augustus opnieuw het roterende voorzitterschap van de VN-Veiligheidsraad waar. Dat is vernomen uit diplomatieke bron. De maand augustus is een eerder kalme maand, tenzij er op wereldvlak onvoorziene ontwikkelingen plaatsvinden of er zich een crisis aandient.

België is gedurende een periode van twee jaar (2007-2008) niet-permanent lid van de VN-Veiligheidsraad. Ons land was in juni 2007 al eens voorzitter van de Veiligheidsraad en mag die rol nu opnieuw opnemen. De agenda voor de maand augustus is evenwel nauwelijks gevuld, omdat het vakantie is. België neemt het voorzitterschap over van Vietnam en zal in september worden opgevolgd door Burkina Faso.

Wie voorzitter is van de Veiligheidsraad, geniet het voorrecht om een "themadebat" te organiseren, maar gezien de vakantieperiode is er geen debat gepland. Volgens Buitenlandse Zaken zou toch geen enkele minister tijdens zijn vakantie naar New York afreizen voor zo'n debat.

Toen België in juni 2007 de eerste keer voorzitter was van de Veiligheidsraad organiseerde ons land een debat over natuurlijke rijkdommen in conflictgebieden. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud