Advertentie
Advertentie

"Belgische" satelliet Proba-V gelanceerd

Van op de basis Kourou in Frans-Guyana is dinsdagochtend de derde "Belgische" satelliet gelanceerd. De Proba-V-satelliet zal in zijn baan om de aarde worden gebracht dankzij de Europese Vega-raket, die om 04.06 uur Belgische tijd is opgestegen. Dat meldt het Europese Ruimtevaartbureau ESA.

De 160 kilo wegende Proba-V is gebouwd door QinetiQ Space in Kruibeke. "Proba-V is nog geen kubieke meter groot, maar is niettegenstaande in staat om de twee dagen de mondiale vegetatie op onze planeet in kaart te brengen", zo staat in een fiche op de ESA-website. "Met de gegevens is het onder meer mogelijk de gevolgen van de klimaatverandering in te schatten, het oppervlaktewater beter te beheren, de landbouw te volgen en de voedselveiligheid in de gaten te houden."

Het is de derde door een Belgisch bedrijf gebouwde satelliet.

De Vega-raket heeft nog twee andere "passagiers": de Vietnamese VNRED-Sat-1 en een door Estse studenten gebouwde nanosatelliet.

Een eerste lanceerpoging werd zaterdag een half uur voor "liftoff" afgeblazen omdat er te veel wind was op grotere hoogte.

(Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud