Advertentie

Bersani start deze namiddag met consultaties voor Italiaanse regeringsvorming

De centrumlinkse politicus Pier Luigi Bersani, die gisteren van de Italiaanse president Giorgio Napolitano de opdracht kreeg een nieuwe regering te vormen, start zijn consultaties deze namiddag. Dat meldt zijn partij in een persbericht.

Bersani zal eerst praten met delegaties van de vereniging van Italiaanse burgemeesters en met vertegenwoordigers van de tertiaire sector. Morgen heeft hij een onderhoud met de landbouwerssyndicaten en de grootste werkgeversorganisatie van Italië, Confindustria. Maandag is het dan de beurt aan de vier belangrijkste vakbondsorganisaties en maandagnamiddag worden de verschillende politieke formaties verwacht.

Volgens de Italiaanse media zou Bersani tegen dinsdag of woensdag zijn consultatieronde afgerond moeten hebben. Woensdag of donderdag zou hij dan naar president Napolitano trekken om hem te briefen.

De linkse coalitie van Bersani, die eind februari de parlementsverkiezingen won, beschikt over een absolute meerderheid in de Kamer van Volksafgevaardigden, maar niet in de Senaat. Om te regeren heeft hij echter het vertrouwen van beide kamers nodig.

Als Bersani er niet in slaagt een parlementaire meerderheid te vinden, moet hij zijn mandaat teruggeven aan de Italiaanse president die, wellicht na een nieuwe consultatieronde, de formatieopdracht aan een andere politicus zal toewijzen. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud