Bètablokkers beschermen ook tegen borstkanker

De ontdekking van de bètablokker was een van de belangrijkste medische doorbraken van de vorige eeuw omdat daarmee hartziekten, beroertes, hoge bloeddruk en angstgevoelens kunnen worden bestreden. Maar de Sunday Times meldt nu een nieuwe positieve eigenschap van dit medicijn: het helpt ook voor de behandeling van borstkanker.

Op de borstkankerconferentie die vorige week in Barcelona werd gehouden, werden de resultaten voorgesteld van onderzoek waaruit blijkt dat bètablokkers kunnen helpen om de uitzaaiing van borstkanker naar andere delen van het lichaam tegen te gaan en de overlevingskans van de patiënt kunnen verhogen.

Onderzoekers van het Queen's Medical Centre in Nottingham, die 466 patiënten tien jaar lang volgden, ontdekten dat bètablokkers ook het hoge niveau van stresshormonen in borstkankertumoren blokkeren. Die hormonen zijn verantwoordelijk voor de wildgroei van cellen en de bewegingen van kankercellen. Uit het onderzoek bleek dat bij de tien procent die al bètablokkers nam, de uitzaaiing van de tumor minder vaak voorkwam en dat die groep 71 procent meer kans maakte om de ziekte te overleven.

Volgens onderzoeksleider Des Powe gaat het weliswaar om een eerste studie met een beperkt aantal patiënten en moeten er nu klinische tests volgen, "maar zijn de resultaten bemoedigend, omdat die aantonen dat we door het gebruik van een vertrouwd, veilig en niet te duur geneesmiddel een nieuwe stap kunnen zetten op de weg naar een gerichte therapie voor borstkanker". (EYI)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud