Betogingen zorgen voor afgelasting ASEAN-top

De Thaise overheid heeft zaterdag "uit veiligheidsoverwegingen" de voor zaterdag en zondag geplande topontmoeting in Pattaya van de ASEAN (de Association of South-East Asian Nations) uitgesteld nadat duizenden anti-regeringsbetogers het conferentiegebouw hadden bezet. De top zal nu vermoedelijk binnen twee maanden plaatsvinden.

Honderden in het rood geklede demonstranten hadden het conferentiecentrum en enkele hotels al sinds de ochtend belaagd. 's Middags bestormden zij het perscentrum; de politie blonk uit door afwezigheid. De demonstranten zijn aanhangers van de in 2006 tot aftreden gedwongen premier Thaksin Shinawatra en willen dat huidig premier Abhisat aftreedt.

Op de top van Pattaya zouden de leiders van de ASEAN, een regionale organisatie waarbij tien landen zijn aangesloten, aan tafel gaan zitten met hun belangrijkste partners van de regio Azië-Stille Oceaan (China, Japan, Zuid-Korea, India, Australië en Nieuw-Zeeland).

Maar de deelnemers waren het allen eens om de top uit te stellen "om de veiligheid van de leiders" te verzekeren, aldus een woordvoerder van de regering in Bangkok. Als gevolg van de manifestaties en om de evacuatie van de regeringsfunctionarissen uit 16 landen veilig te laten verlopen, riep de Thaise premier Abhisit Vejjajiva de noodtoestand in Pattaya uit.

(TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud