Bijna 10 miljoen Grieken kiezen nieuw parlement

In Griekenland trekken zondag 9,8 miljoen stemgerechtigde Grieken naar de stembus om een nieuw parlement en nieuwe regering te kiezen. De vervroegde parlementsverkiezingen beloven een nek-aan-nekrace te worden, waarbij om elke stem van de Grieken gevochten zal worden.

Toen de Griekse premier Kostas Karamanlis medio augustus vervroegde parlementsverkiezingen uitschreef, leek hij op voorhand verzekerd van een gemakkelijke overwinning. Toen kwamen echter tien dagen van verwoestende bosbranden, met bijna 80 mensen die het leven lieten. Karamanlis kreeg het hele land over zich heen. Giorgos Papandreou, leider van de socialistische Pasok, de voornaamste oppositiepartij, wreef zich in de handen.

De laatste peilingen van begin september tonen dat de Pasok haar achterstand op de conservatieve Nea Demokratia van Karamanlis serieus verkleind heeft. Het lijkt dus een nek-aan-nekrace te worden. Volgens de volledige Griekse pers gaat het om de "meest ondoorzichtige" verkiezingen aller tijden. Het aantal onbesliste kiezers is enorm gestegen en die zouden hun stem alsnog aan één van de kleinere partijen kunnen geven.

Daarbij wordt vooral gekeken naar de religieus-ultraconservatieve LAOS-artij van Giorgos Karatzaferis. Ook de communistische KKE en het linkse Synaprismos zouden in het parlement geraken. (TVP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud