Bioscoopbezoek in Europa stijgt

Het bioscoopbezoek in Europa is er vorig jaar licht op vooruit gegaan. Dat blijkt uit cijfers van het European Audiovisual Observatory. De Europese bioscoopzalen ontvingen 920 miljoen bezoekers, een stijging met 0,3 procent tegenover 2007. In België liep het cinemabezoek terug.

De voornaamste stijging viel te noteren in Rusland, waar 124 miljoen kaartjes werden verkocht, 16,2 procent meer dan een jaar eerder. Rusland wordt daarmee een van de vijf meest cinefiele landen van Europa. Ook Turkije en Slovakije deden het goed met een stijging van respectievelijk 23,6 procent en 18,2 procent.

Voor België heeft het Observatory nog geen cijfers, maar uit gegevens van de Federatie van Cinema's van België (FCB) blijkt dat het bezoek in ons land terugliep met 3,7 procent tot 21,2 miljoen.

Het European Observatory stelt voorts vast dat er in 2008 grote belangstelling was voor de film van eigen bodem. In België ging bijvoorbeeld 10 procent van de bezoekers naar een Belgische film kijken, voornamelijk door het succes van "Loft". (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud