Bosbranden in natuurpark in Chili bijna onder controle

In het zuiden van Chili heeft de brandweer vier van de zes vuurfronten van een zware bosbrand in het nationaal park Torres del Paine onder controle gebracht. President Sebastián Piñera maakte bekend dat het park nog deze week gedeeltelijk weer voor het toerisme zal geopend worden. Naar zijn zeggen werd 12.795 hectare land vernield, daarvan een derde woud en tweederde weide- en steppelandschap. Een 23-jarige Israëlische toerist werd wegens brandstichting door nalatigheid aangeklaagd.

In het 2400 vierkante kilometer grote natuurpark Torres del Paine leven onder andere de wilde lamasoort guanaco en het met uitsterven bedreigde Andeshert en de Andescondor. Het park wordt jaarlijks door meer dan 120.000 toeristen bezocht.

Een andere brand woedt in de Centraal-Chileense regio Bío-Bío. Daar werd volgens de rampenbestrijdingsdienst Onemi maandag al ruim 10.000 hectare voor het merendeel geëxploiteerd bos vernield. Een 79-jarige man kwam om het leven, een cellulosefabriek en 30 woningen gingen in de vlammen op. De brand was vrijdag ontstaan op acht verschillende plaatsen, wat vermoedelijk op brandstichting wijst, aldus de regionale regeringsleider Víctor Lobos volgens een bericht van Radio Cooperativa.

(FRANCISCO QUIROZ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud