Bosnische Serviërs tegen EU- en VS-plan voor Bosnië

Bosnië-Herzegovina zal zijn grondwet niet herschrijven om deel te mogen uitmaken van de Europese Unie. Dat heeft de leider van de Bosnische Serviërs, Milorad Dodik, maandag gezegd aan de in Banja Luka verschijnende krant Press RS. De EU en Washington ijveren voor een veel meer gecentraliseerde staat en hebben van een in die zin aangepaste constitutie blijkbaar een voorwaarde voor Bosnische integratie in de EU gemaakt.

"Als blijkt dat een veranderde grondwet een voorwaarde voor EU-lidmaatschap is, dan betekent dit dat de Europeanen Bosnië niet in de EU willen", zei Dodik. "De VS of wie dan ook kunnen proberen zich met de zaak te bemoeien, maar er zal geen oplossing uit de bus komen overeenkomstig hun wensen, ongeacht de druk die wordt uitgeoefend".

In Bosnië-Herzegovina woedde van 1992, het jaar dat zijn onafhankelijkheid werd erkend, tot 1995 een burgeroorlog, waaraan een einde kwam door de Vredesakkoorden van Dayton. Ruim 60.000 NAVO-soldaten zorgden ter plaatse voor de vredeshandhaving.

"Dayton" gaf alle betrokken partijen -moslims, Serviërs en Kroaten- een maximale vorm aan autonomie, wat van Bosnië een uitermate gedecentraliseerde staat maakte. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud