Brand op Mallorca geen gevaar meer voor mensen en woningen

De grote bosbrand op Mallorca is na vijf dagen duidelijk afgezwakt. De brand op het Spaanse vakantie-eiland vormt geen gevaar meer voor mensen en huizen. Dat twitterden de hulpdiensten van de Balearen vandaag. Koningin Sofia en kroonprins Felipe bedankten de blusploegen voor hun inspanningen tijdens een bezoek aan het controlecentrum van de brandweer.

Volgens officiële bronnen verwoestte de vlammenzee in de omgeving van de dorpen Andratx en Estellencs en in het natuurpark van het Tramuntana-gebergte, Unesco-werelderfgoed in het noordwesten van het eiland, tot 2.000 hectare dennen- en steeneikenbos. De ergste brand tot nog toe op Mallorca gebeurde in 1992, toen in het oosten rond Artà 1.960 hectare in de vlammen opging.

De brandweer meldde dat in de loop van de dag de brand onder controle zal zijn. De nacht was rustig verlopen. In de buurt van Andratx brak een nieuwe, kleinere brand uit die door vier vliegtuigen en helikopters werd bestreden. De juiste omvang is nog niet gekend.

De man die de brand vermoedelijk veroorzaakte werd gisteren door de politie verhoord en onder voorwaarden vrijgelaten. Hij zou na een barbeque in Andratx nog gloeiend houtskool onachtzaam hebben weggegooid. Tijdelijk werd het vuur door 800 leden van brandweer, civiele bescherming en de militaire noodhulpeenheid UME met de steun van 28 vliegtuigen en helikopters bestreden. Gewonden of beschadigde huizen waren er niet. De brand veroorzaakte echter wel paniek. Meer dan 800 bewoners en toeristen werden in veiligheid gebracht. Zondag werd bijvoorbeeld Estellencs compleet geëvacueerd. Alle bewoners en toeristen keerden inmiddels naar hun huizen en hotels terug. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud