"Brein" achter Rwandese genocide veroordeeld tot levenslang

Het internationaal Rwandatribunaal in het Tanzaniaanse Arusha heeft donderdag kolonel Théoneste Bagosora, die door het openbaar ministerie geschetst werd als het brein achter de Rwandese genocide, veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Het tribunaal stelde hem ook verantwoordelijk voor de moord op tien Belgische blauwhelmen.

Naast Bagosora kregen nog twee andere vroegere officieren van het Rwandese leger, Aloys Ntabakuze en Anatole Nsengiyumva, een levenslange gevangenisstraf wegens genocide, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden. Protais Zigiranyirazo, de schoonbroer van oud-president Juvénal Habyarimana, kreeg in een ander dossier een gevangenisstraf van 20 jaar, wegens genocide en uitroeiing.

Volgens de conclusies van het tribunaal was Bagosora verantwoordelijk voor de moord op verschillende politieke leiders, waaronder de toenmalige Rwandese premier Agathe Uwilingiyimana en op tien Belgische blauwhelmen. Ook zou hij verantwoordelijk zijn voor de slachtingen van Tutsi's aan wegversperringen in hoofdstad Kigali en de provincie Gisenyi. Uwilingiyimana zou uit de weg zijn geruimd omdat ze te gematigd was. Het openbaar ministerie zei dat de blauwhelmen werden vermoord om ervoor te zorgen dat de VN-vredesmacht het land verliet, zodat de genocide zich kon voltrekken. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud