Advertentie

Breivik: hoofd van Noorse politie neemt ontslag na kritisch rapport

Het hoofd van de Noorse politie heeft donderdag ontslag genomen. Dat gebeurde in de nasleep van de publicatie van een kritisch rapport over het optreden van de politie tijdens de aanslagen die Anders Behring Breivik vorig jaar pleegde.

Minister van Justitie Grete Faremo maakte tijdens een televisiedebat bekend dat politiechef Oeystein Maeland met onmiddellijke ingang ontslag heeft genomen.

Een onafhankelijke commissie had maandag in een rapport gesteld dat de Noorse politie sneller had kunnen reageren en dat Anders Behring Breivik, die op 22 juli vorig jaar 77 mensen om het leven bracht, vroeger gestopt had kunnen worden.

De commissie, die door de regering was aangesteld, bracht verschillende problemen aan het licht bij het optreden van de politie. Zo wordt in het rapport melding gemaakt van een extreem laattijdige signalisatie van de moordenaar en zijn voertuig, communicatieproblemen, niet gerespecteerde procedures en ontoereikende middelen.

Oeystein Maeland verklaarde dat zijn ontslag te wijten is aan een gebrek aan vertrouwen bij de regering. "Het vertrouwen van de minister van Justitie is uiteraard doorslaggevend voor mij om op post te blijven", had hij verklaard aan het agentschap NTB. "Als de minister en andere verantwoordelijken daarover geen opheldering kunnen brengen, wordt het voor mij onmogelijk om mijn werk voort te zetten."

Oeystein Maeland was nog maar enkele dagen in functie toen op 22 juli 2011 de aanslagen in Oslo en op het eiland Utoya plaatsvonden.

(TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud