Advertentie

Britse coalitie ruziet over hervorming House of Lords

In de Britse regeringscoalitie is onenigheid ontstaan tussen de conservatieven en liberaaldemocraten, nadat conservatieve parlementsleden weigerden in te stemmen met een uitgebreide hervorming van het Hogerhuis (House of Lords). Volgens de leider van de Lib Dems, Nick Clegg, wordt daarmee ingegaan tegen het in mei 2010 afgesloten regeerakkoord. Hij kondigde aan dat zijn partij "wraak" zal nemen tegen de Tories.

De liberaaldemocraten willen het House of Lords - dat nu nog grotendeels uit niet-verkozen leden, zoals bisschoppen en edellieden, bestaat - grondig hervormen. In hun voorstel wordt het aantal leden van die kamer teruggebracht van 826 naar 450. Bovendien zou tachtig procent van de leden van het House of Lords verkozen worden. De rechtervleugel van de conservatieven heeft dat voorstel in het Lagerhuis getorpedeerd.

"De Conservative Party komt haar verplichtingen over de hervorming van het Hogerhuis niet na en heeft op die manier een deel van onze overeenkomst geschonden", verklaarde Clegg op een persconferentie in Londen. "Het is duidelijk dat ik geen situatie kan dulden waarbij de conservatieve rebellen enkel die delen van het akkoord die hen aanstaan eruit pikken, terwijl de Liberal Democrats wel door het volledige akkoord gebonden worden."

De Lib Dems willen nu op hun beurt de door de Tories gewenste hervorming van de kiesdistricten tegenhouden. "Wanneer de parlementsleden zich zullen uitspreken over de hervorming van de kiesdistricten voor de verkiezingen van 2015, zal ik aan mijn parlementsleden de opdracht geven om zich daartegen te verzetten", aldus Clegg. (DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud