Britse premier beschuldigt Argentinië van kolonialisme

De Britse premier David Cameron heeft de houding van Argentinië tegenover de Falklands bestempeld als "kolonialisme". De Falklands zijn (nog steeds) Brits grondgebied, al blijft Argentinië aanspraak maken op wat de Spaanstaligen de Malvinas noemen.

In 1982 kwam het over de eilandenkwestie tot een oorlog tussen het Groot-Brittannië van Margaret Thatcher en het toenmalige Vuile Regime in Argentinië. De militaire slag, met 649 Argentijnse en 255 Britse doden, werd door de Britten gewonnen. Volgens de Britten bestaat er dan ook geen twijfel over de soevereiniteit van hun land over de Falklands, die iets meer dan 3.000 bewoners tellen.

Volgens Cameron heeft de Nationale Veiligheidsraad de zaak besproken en heeft ze verzekerd dat de verdedigingsinfrastructuur op de archipel, waar zo'n Britse 1.000 soldaten gelegerd zijn, werkt.

Argentinië en andere Zuid-Amerikaanse landen hebben eind vorig jaar nog een ban uitgesproken voor schepen met de vlag van de Falklands. Die mogen de havens van Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay niet meer binnenlopen.

Cameron, premier van een van de grootste koloniale mogendheden van de voorbije eeuwen, vindt nu dat het beleid van Argentinië veel weg heeft van kolonialisme: "Het lijkt er toch op want de inwoners van de Falklands willen Brits blijven en de Argentijnen willen iets anders. De bewoners van de archipel moeten het recht hebben om Brits te blijven zolang ze willen".

Begin januari herhaalde Buenos Aires naar aanleiding van de 179ste verjaardag van de aanwezigheid van de Britse troepen de "onvervreemdbare rechten" van Argentinië op de Malvinas.

(KAV)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud