Advertentie

Broer Blagojevich vroeg giften van nieuwe senator voor Illinois

De Amerikaanse senator voor Illinois, Roland Burris, die de vrijgekomen plaats van president Barack Obama vorige maand innam, heeft verklaard dat de broer van gouverneur Rod Blagojevich hem in ruil daarvoor geld had gevraagd. Dat blijkt uit publiek gemaakte documenten.

De 71-jarige Burris ging naar eigen zeggen niet in op het verzoek.

Met deze verklaring wijkt Burris af van eerdere verklaringen, waarbij een onder eed, over zijn communicatie met de gouverneur en diens naasten. Zowel de Republikeinse als de Democratische parlementsleden in Illinois vragen nu om te onderzoeken of Burris al dan niet meineed heeft gepleegd.

Burris stuurde de verklaring naar de parlementaire commissie die moest oordelen over een afzettingsprocedure van Blagojevich. Robert Blagojevich zou hem in oktober en november drie keer gebeld hebben en naar zijn hulp gevraagd hebben om campagnefondsen te werven voor zijn broer, zo meldt de New York Times.

De Democratische gouverneur Blagojevich werd uit zijn ambt gezet wegens machtsmisbruik. Volgens de FBI, die Blagojevich op 9 december arresteerde, heeft hij geprobeerd Obama's senaatszetel te verkopen aan de hoogste bieder.

(LOR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud