BRUSSEL: Werkgroep voor relaties tussen gewest en gemeenten

De Brusselse onderhandelaars van PS, Ecolo, cdH, Open Vld, CD&V en Groen! hebben donderdag het voorlaatste hoofdstuk van hun akkoord afgerond. Er komt een werkgroep die zich met de verdeling van de bevoegdheden tussen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de 19 gemeenten en met de gemeentegrenzen zal bezighouden. De groep zal bestaan uit vertegenwoordigers uit het gewest en de gemeenten. De conclusies van de werkgroep worden over twee jaar verwacht.

De kwestie van de verdeling van de bevoegdheden vormt traditioneel een twistpunt tussen de Vlaamse en Franstalige partijen in Brussel. De Vlaamse partijen willen meer gemeentelijke bevoegdheden overdragen aan het gewest, de Franstaligen willen juist meer bevoegdheden voor de gemeenten.

"De eventuele overdracht van bevoegdheden van het gewest naar de gemeenten of andersom kan worden overwogen als aangetoond is dat de subsidiariteit een collectieve prestatie op een ander machtsniveau vereist en vooral als dit bijdraagt aan een verbetering van het beleid met betrekking tot de burgers, en losstaat van eventuele communautaire bijgedachten", aldus de nota van formateur Charles Picqué (PS).

(BVH)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud