Brusselse overlegronde Kosovaren en Serviërs levert niets op

De onderhandelingen tussen Kosovaren en Serviërs in Brussel hebben geen concrete resultaten opgeleverd. Dat blijkt althans uit de persmededeling die de bemiddelaars na afloop van de gesprekken de wereld instuurden. Op 22 oktober praten de beide partijen opnieuw over het statuut van Kosovo, ditmaal in Wenen.

Volgens de mededeling van de trojka, samengesteld uit een Duitse, Amerikaanse en Russische bemiddelaar, hebben beide partijen hun standpunten over de toekomst van Kosovo toegelicht. "Belgrado beschreef zijn voorstel voor autonomie voor Kosovo binnen Servië. Pristina lichtte zijn voorstel voor vriendschap en samenwerking tussen twee onafhankelijke staten en de uitvoering van de rechten van (de Servische, nvdr) minderheden."

Zowel Serviërs als Kosovaren bevestigden dat ze trouw blijven aan de belofte die ze eerder hebben gedaan. Ze zullen niet uitpakken met "provocatieve daden of verklaringen die de veiligheid en stabiliteit in de regio of de onderhandelingen met de trojka in gevaar kunnen brengen". De trojka sprak ook de hoop uit dat de Kosovaarse verkiezingen op 17 november vreedzaam en inclusief zullen verlopen. (SIJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud